sidebar banner

Stabila kontaktlinser

Har du testat mjuka linser men inte uppnått full synskärpa, eller har problem med torra ögon eller att linserna inte sitter bekvämt? Kanske har du till och med fått höra att du inte kan ha linser? Då kan stabila linser vara ett alternativ för dig!

Stabila linser, som förr kallades ”hårda linser”, tillpassas bland annat till personer som har oregelbunden astigmatism (brytningsfel) som exvis. keratokonus, som betyder att hornhinnan är konformad. Detta gör att glasögon eller mjuka linser inte ger en fullgod synskärpa. De tillpassas även till andra personer som har problem att få bra synskärpa med hjälp av mjuka linser. Nattlinser är en variant av stabila linser som endast tillpassas vid närsynthet.

Stabila linser är hårda och gjorda av syregenomsläpplig plast. Det kan ta något längre tid att vänja sig vid dem, men de har också många fördelar. De har lång hållbarhet om man sköter dem noggrant och går att använda i upp till ett år. De är inte lika känsliga för beläggningar som mjuka linser och är därför lätta att hålla rena. De innehåller inte vätska så bakterieinfektioner med stabila linser är mycket sällsynt.

Det finns flera alternativ av stabila linser att tillgå och för att ta reda på vilken typ som passar dig görs en noggrann undersökning av dina ögon, bl.a. mäts ögat med en topograf som kontrollerar hornhinnans kupighet. Linserna utprovas sedan för att få bästa möjliga synskärpa och komfort.

När linserna anlänt till oss så bokar vi in dig för linsträning (om du inte haft stabila linser tidigare). Vid linsträningen går vi igenom hur linserna sätts i och tas ur, hur du sköter dem, förvarar dem och vilka linsvätskor du behöver. När du använt linserna i några veckor bokar vi in ett återbesök för att kontrollera att synskärpan och komforten är optimal.

Undersökning och tillpassning av stabila linser inkl. nattlinser kan du boka hos Optica Helsingborg och Optica Landskrona. Nattlinser tillpassas även hos Optica Väla.

På Optica i Helsingborg tillpassar vi även Semi-sclerala linser och Mini-sclerala linser. Läs mer om linser för keratokonus och nattlinser genom att välja i vänstermenyn.

Har du frågor, tveka inte att höra av dig!

BOKA TID