sidebar banner

Kontaktlinser för Keratokonus

Kontaktlinser för Keratokonus, hornhinnaKeratokonus är en ögonsjukdom som gör att hornhinnan tunnas ut och blir konformad. Sjukdomen påverkar synen i hög grad och kontaktlinser är ofta det bästa alternativet för att korrigera synen. Läs gärna mer om keratokonus under rubriken ögonhälsa.

När du gör en kontaktlinsundersökning hos oss på Optica så skannar vi dina hornhinnor med en topograf, som ger en bild av hur dina hornhinnor ser ut och om det förekommer ojämnheter. Med hjälp av detta instrument kan vi avgöra om du har keratokonus men för att få diagnosen remitteras du till en ögonläkare.

När det är konstaterat att du har keratokonus kan vi tillpassa rätt linser för dig. Till detta används en provsats med linser i olika storlekar och krökningsgrader. Med hjälp av provlinserna får vi en sammansatt bild av vilka parametrar på linsen som passar dig bäst. Detta kompletteras med data vi fått från topografen och vi kan därmed med precision beställa linser som är individuellt anpassade för dina ögon.

När linserna anlänt till oss så bokar vi in dig för linsträning (om du inte haft stabila linser tidigare). Vid linsträningen går vi igenom hur linserna sätts i och tas ur, hur du sköter dem, förvarar dem och vilka linsvätskor du behöver. När du använt linserna i några veckor bokar vi in ett återbesök för att kontrollera att synskärpan och komforten är optimal.

Du som har diagnostiserad keratokonus kan få bidrag för dina kontaktlinser från landstinget. Blankett för att ansöka om bidraget får du hos oss, detta skickas in tillsammans med kopior på ditt recept från ögonläkaren och kvitto på inköpta linser.

Kontaktlinser för keratokonus kan endast provas ut i vår butik i Helsingborg.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor!

KONTAKTA OSS