sidebar banner

Översynthet

Hyperopia, översynthet, översynt ögaÖversynthet, även kallat långsynthet eller hyperopi, innebär att du ser bra på långt avstånd men föremål nära dig blir suddiga.

Översynthet beror på att ögat är kortare än normalt, eller att hornhinnan är för platt. Resultatet blir att ljuset bryts bortom näthinnan istället för på den, vilket gör att det är lättare att fokusera på föremål längre bort än nära. Översynthet är precis som närsynthet till viss grad ärftlig.

Översyntheten märks oftast genom att man blir trött eller öm i ögonen av att tex. läsa och skriva. Man kan också få problem med huvudvärk och trötthet. Hos barn med mild till måttlig översynthet märks inte alltid problemet eftersom musklerna i ögat kompenserar för översyntheten, det är också vanligt att översyntheten växer bort med åldern. Men om översyntheten är kraftig är det viktigt att den upptäckts och korrigeras i tid. Vid synundersökning på barn behöver man ofta göra en undersökning i cycloplegi, där barnet får ögondroppar, som får ögonmusklerna att slappna av. Denna metod används för att få fram rätt värde på korrektion.

Vid 40 – 50 års ålder får de flesta svårt att se på nära håll. Symtomen liknar översynthet men beror på att linsen i ögat blivit styvare vilket gör det svårare att växla mellan att se på avstånd och nära håll. Läs mer under rubriken ålderssynthet.

Översynthet korrigeras med hjälp av glasögon eller kontaktlinser.

Välkommen att boka tid för synundersökning hos oss på Optica!

BOKA TID