sidebar banner

Keratokonus

Keratokonus, ögonsjukdom, hornhinnaKeratokonus är en degenerativ ögonsjukdom där hornhinnan gradvis förtunnas och får formen av en rundad kon. Orsaken är en försvagning av de stödjande kollagenfibrerna i hornhinnan. Allteftersom hornhinnan blir tunnare och buktar fram försämras synen. En normal hornhinna är jämnt formad, vilket gör att ljuset bryts symmetriskt. Vid keratokonus utvecklas en oregelbunden astigmatism (brytningsfel) och synen blir ofta gradvis sämre.

Symptomen är kraftig försämring av synen med dubbelseende, suddig syn (på både nära håll och avstånd) och ljuskänslighet (fotofobi). Oftast börjar utvecklingen av sjukdomen i tonåren och förvärras fram till ca. 40-årsåldern. Utvecklingen kan dock variera mycket. Vissa patienter är stabila med nästan ingen försämring under lång tid medan andra har en snabb utveckling. Observationer tyder på att sjukdomen till viss del är ärftlig.

De flesta kan få synen korrigerad med hjälp av glasögon i början av sjukdomsförloppet. I många fall ökar astigmatismen kraftigt och då behövs stabila kontaktlinser användas för att uppnå bästa möjliga synskärpa. Blir hornhinnan alltför tunn pg a keratokonus kan hornhinnetransplantation vara nödvändig.

Stabila kontaktlinser för keratokonus tillpassas hos oss på Optica Helsingborg. Den senaste tekniken är så kallade sclerala linser som är mycket komfortabla att bära. Läs gärna mer under Våra tjänster – Kontaktlinser för keratokonus.

BOKA TID