sidebar banner

Floaters och blixtar

Glaskroppsgrumlingar (även sk. floaters eller mouches volantes) är ett vanligt förekommande fenomen och beror på i de flesta fall naturliga förändringar i ögats glaskropp. De beskrivs ofta som flugor eller maskar som flyter i synfältet och är helt ofarliga.

Glaskroppsavlossning är ett åldersrelaterat fenomen och upplevs ofta som större flugor eller svarta prickar i synfältet (glaskroppsgrumlingar) samt en del blixtar. Även om det är ofarligt kan det vara mycket störande. Grumlingarna brukar dock bli mindre störande med tiden. Vid ihållande ljus blixtrar bör man ta kontakt med ögonsjukvården för rådgivning.

Om det även uppkommer en skuggning i en del av synfältet och mycket ljusblixtar är det viktigt att uppsöka ögonläkare akut, detta för att utesluta näthinneavlossning, som är ett mycket allvarligt tillstånd där näthinnan faller ihop.

När du gör en ögonhälsoundersökning hos oss på Optica så kontrollerar vi alltid ditt synfält, tar ögonbottenbilder och kontrollerar trycket. Vid minsta misstanke om ögonsjukdom remitterar dig vidare till ögonläkare för vård.

BOKA TID