sidebar banner

Blefarit/ögonlocksinflammation

Blefarit, blepharit, ögonlocksinflammationÖgonlocksinflammation, så kallad blefarit, är en ofarlig men ofta återkommande och ibland långdragen åkomma. Vanliga symtom är rodnad och svullnad i ögonlocken, klåda, brännande eller rinnande ögon och en känsla av att något skaver i ögat.

Ibland kan även hornhinnan påverkas vilket ger kraftigare irritation i ögat. Blefarit innebär att ögonlockskanterna är inflammerade, vilket oftast beror på antingen en infektion orsakad av hudbakterier, eller en benägenhet till eksem. Inflammationen täpper till de små körtlar som finns i ögonlockskanterna och som normalt producerar fett som hjälper till att smörja ögonen.

Dessa besvär drabbar främst äldre och personer med känslig och/eller torr hud. Det är vanligare hos patienter som lider av andra hudsjukdomar, tex. Rosacea och atopisk dermatit.

Om du har stora eller ofta återkommande besvär med blefarit rekommenderar vi att du gör en synundersökning med tåranalys. Optikern undersöker då ögat med mikroskop och tittar på hur ögat och ögonlocken ser ut, om det finns var i körtlarna eller tårvätskan mm. Du får sedan rekommendationer kring behandling och förebyggande av besvären.

Boka tid för synundersökning med tåranalys

Blefarit, blepharit, ögonlocksinflammation

BOKA TID