sidebar banner

Barns ögonhälsa

Barns ögonhälsa, myopi, myopibehandling, synfel hos barnBra syn är A och O för barns utveckling och inlärning varför regelbundna synundersökningar är mycket viktigt.

Forskning visar att ett av fyra skolbarn har ett oupptäckt synproblem. Ett barn som inte ser bra kanske inte förstår det själv – de antar att vad de ser är normalt. Därför kan du som vuxen hålla utkik efter tecken som tyder på att barnet inte ser bra.

Typiska varningssignaler på synproblem är tex. att barnet ofta klagar på huvudvärk, undviker att läsa, skriva eller rita, kisar med ögonen vid läsning och TV/skärmtittande, gnuggar i ögonen, blinkar mycket eller att ena ögat vänds upp/ned, ut/in eller att barnet har svårigheter att hänga med i skolan.

Upp till 8 års ålder görs ögonkontroller och synundersökningar hos ögonläkare. Med recept från ögonläkaren tillpassar vi båge och glas till ditt barn. För barn över 8 år, boka gärna en tid för synundersökning hos oss. Vi har även möjlighet att utföra synundersökning i cycloplegi. Då använder våra optiker med högre behörighet, droppar som gör att de inre ögonmusklerna slappnar av. Barns ögonmuskler är ofta väldigt starka och då är det en fördel att ge dessa muskelavslappnande ögondroppar, för att kunna få fram rätt värden. Denna metod används vid behov.

Vi rekommenderar synundersökning en gång per år för barn under 16 som uppvisar tecken på synproblem. Boka en tid för synundersökning idag!

BOKA TID