sidebar banner

Ålderssynthet

Ålderssynthet, presbyop, presbyopi, läsglasögon, progressiva glasögonVid 40-50 års ålder får de flesta svårare att ställa om blicken mellan att se på nära håll och långt håll. Detta kallas för ålderssynthet eller presbyopi. Linsen i ögat blir alltmer styv, som en normal del av åldrandeprocessen.

Oftast märker man först av ålderssyntheten genom att det blir svårare att läsa i svagt ljus. Man får med tiden allt svårare att läsa liten text och måste hålla texten allt längre ifrån sig. I början kan ett par läsglasögon vara ett bra alternativ, om du inte tidigare använt glasögon eller om du bär linser. För de flesta är det dock en god idé att börja med progressiva glasögon eller linser i ett tidigt skede, för att avlasta ögonen på bästa sätt. Med progressiva glasögon eller linser slipper du tänka på att ta dina glasögon av och på och ser bra på alla avstånd hela tiden.

Din livsstil bestämmer vilken typ av progressiva glasögon eller linser du behöver. Exempelvis behöver du en annorlunda styrka för att läsa på en datorskärm än för att läsa i en bok. Optikern ställer frågor om dina vanor och tar hänsyn till dem vid rekommendation av glastyp och styrka.

Om du arbetar framför dator mer än en timme om dagen har du även rätt till arbetsglasögon bekostade av din arbetsgivare. Oftast är rumsprogressiva glas den bästa lösningen. Läs mer om detta under Våra tjänster – Synergonomi.

Välkommen till oss på Optica! Boka en tid för synundersökning.

BOKA TID